Gode råd til optræden som maskot

Det er ikke let at blive en dygtig maskotfører. Det kræver øvelse, træning og vedholdenhed, og du skal være selvsikker og udadvendt.

Hockey maskot underholder børn på isen

Det er ikke let at blive en dygtig maskotfører. Det kræver øvelse, træning og vedholdenhed, og du skal være selvsikker og udadvendt. Dette kan være svært i starten, men husk at du publikum ikke ved hvem du i virkeligheden er. Gå til opgaven med en afslappet attitude og husk at ha’ det sjovt!

Det er en god idé at overveje følgende, inden du går i gang med at bruge maskotkostumet:

– Hvem er din målgruppe?
– Hvor skal du optræde?
– Har du et permanent publikum, eller er de forbipasserende?
– Hvor længe skal du optræde?
– Hvad er formålet med din optræden?

Bliv gode venner med dit kostume

Det vil tage et stykke tid, før du føler dig tilpas med dit kostume. Det kan stærkt anbefales at bruge tid på, at gå rundt med hovedet uden resten af kostumet, bare for at vænne dig til at have begrænset syn. Ligeledes kan det være en god idé at afprøve sko/fødder, inden du bruger dem sammen med resten af kostumet, da det kan føles meget underligt og klodset at gå rundt med meget store fødder, men med øvelse vil du finde frem til en gangart som passer til dig og dit kostume.

Da kostumet er bygget til at passe til et menneske, har vi lavet det med relativt menneskelig anatomi, men det betyder ikke nødvendigvis, at menneskelige bevægelser er passende for maskotkarakteren. Derfor skal du forsøge at bevæge dig, som du forestiller dig at din maskotkarakter ville bevæge sig, hvis den var levende. Overdrevet bevægelser når du går, løber, danser eller vinker kan være med til at definere din maskotkarakters personlighed.

Eksempelvis vil en bamse-karakter:

– Vralte og bevæge sig meget fra side til side når den går
– Afslappet kropsholdning. Bøjede albuer, maven frem.
– Nøgleord til en bamse: varm, venlig, huggable, klodset, imødekommende

Vigtigst af alt skal du være modtagelig overfor dit publikum. Eksperimenter med forskellige bevægelser og find frem til hvad der virker, og hvad der ikke virker. Brug dine erfaringer til at opbygge maskotkarakterens personlighed til at passe bedst muligt til din målgruppe.

Fagter og bevægelser

Når du er iført et maskotkostume, er dine fagter og bevægelser din måde at kommunikere med omverdenen på. Dine tilskuere kan ikke aflæse dit ansigtsudtryk og du spiller formentlig en karakter som ikke snakker med publikum. Du kan tage udgangspunkt i følgende bevægelser, og opbygge dit eget arsenal af kommunikative fagter og bevægelser.

Vink (hej/farvel): et bredt velkommende side-til-side vinkende bevægelse med velkommende nik med hovedet. Det kan være svært at se og afkode et finger-vink, når du er iført store maskothænder. Derfor er det, særdeles i store folkemængder, vigtigt at svaje med armen så alle kan se og forstå dine bevægelser.

Fingerkys: Bøj lidt ved hofterne og løft kroppen til fuldt udstrakt position mens du udstrækker armen med fingerkysset.

Bukke og neje: De kan være korte og høflige eller lange med store armbevægelser. Øv dig på flere forskellige slags så du er klar når du står i situationen.

Hældning af hovedet: Kan bruges til at virke overrasket, fremstå spørgende eller vise skuffelse afhængig af hvordan du vinkler hovedet, og ikke mindst situationen du er i.

Gangarter

Selvom din gangart ikke vil ændre sig meget, når først du har fundet frem til den mest effektive og underholdende måde at bevæge dig rundt på, er der alligevel forskellige gangarter som kan være nyttige i forskellige situationer. Her er et par forslag til hvordan du kan gribe det an. Det vigtigste er at du giver din maskot et sjovt og glad udtryk i alle dine bevægelser.

Slingre-gang: Dette er den mest karakteristiske maskot-gangart, og du vil sikkert bruge den ubevidst, når først du er iført kostumet. Når du tager et skridt med din højre fod, læner du også kroppen til højre mens albuerne er bøjede og armene holdes tæt til kroppen. Undgå en holdning i overkroppen som er for passiv.

Slingrende gadedrengehop: Næsten det samme som forrige, men her bevæger du dig i gadedrengehop. Dette er hårdere, men du kommer også længere på kortere tid. Hvis der er musik, kan det være en god idé at følge rytmen.

Løb: Som udgangspunkt skal du undgå at direkte løbe i dit maskotkostume. Især hvis du er tæt på dit publikum kan det virke skræmmende for nogle børn. Optræder du derimod i en sportsarena langt fra publikum og dit job som maskot er at opildne publikum, så kan det virke til din fordel at løbe energisk rundt på banen.

Kruttis, maskot for IFK Kristianstad, i aktion på banen

Routiner

Hvis din maskotkarakter ikke er talende, så er det vigtigt at udføre disse rutiner uden snak eller lyde. Det er vigtigt at bruge tydelige og gerne store bevægelser, da små bevægelser vil gå tabt eller være umulige at se for tilskuerne, når du er iført et stort maskotkostume. Følgende er rutiner og bevægelser som egner sig til at benytte sig af, mens du er iklædt dit maskotkostume.

Shimmy: Dette er en hurtig rutine som du kan bruge mens du går rundt iført maskotkostumet. Bøj i knæer hofter og træd frem og tilbage på begge ben, nærmest som at danse twist, men med overdrevne bevægelser.

Vrik med halen: Hvis din maskot har en hale, så glem ikke at bruge den!

Genert: Dæk øjnene med hænderne, bøv det ene knæ indad og læn dig til siden som om du er genert og ikke tør kigge direkte på tilskuerne. Husk at dække karakterens øjne og ikke dine egne, ellers ender du måske med hænderne foran maskottens mund, eller hvor du har udsyn fra maskothovedet.

Titte-bø: En sikker vinder med alle små børn. Du skal bare lege titte-bø, som du ellers vil gøre det, men husk igen at tænke over hvor maskotkarakterens øjne er i forhold til dine egne.

Gemmeleg: Leg gemmeleg ved at forsøge at gemme dig bag folk i dit publikum eller hvad du ellers har af muligheder. Det er en sikker vinder, fordi din maskot er alt for stor til at gemme sig ordentligt.

Regler og etikette

Selvom din opgave som maskot er at være fjollet og at have det sjovt, er der alligevel et par grundlæggende regler som du bør følge for ikke at støde eller forvirre dit publikum.

– Undgå at tale/snakke.
– Fjern aldrig dele af kostumet foran publikum. Du må ikke afsløre din sande identitet eller bryde illusionen af at du ER maskotten.
– Ingen rygning eller indtagelse af rusmidler inden du skal optræde i maskotkostumet.
– Forbliv i rollen til enhver tid. Aldrig bryd ud af karakteren mens du har kostumet på og publikum er til stede.
– Undgå at have favoritter iblandt dit publikum som eksempelvis drenge over piger, voksne over børn eller lignende.
– Opfør dig høfligt og med omtanke.

HUSK, du skal sprede glæde, gode intentioner og skabe varmhjertede relationer med dine tilskuere og vigtigst af alt er du ansigtet udadtil for din virksomhed, organisation eller velgørende formål.

Vær villig til at tage billeder og sørg for, at du selv har det sjovt, det stråler igennem.

Maskot for Nobels Fredssenter i Norge.

Hvis vi skal have gang i et maskotkostume til dig og dit brand, så sidder vi klar til at tage imod dit opkald eller din e-mail. Vi glæder os til at snakke med dig!

5. januar 2020